Kasık fıtığı ameliyatı sonrası kronik ağrının tedavisi için nasıl bir yol izleyelim?
Bu konu kesinlikle karmaşık! Bu konu hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alan tek kitap ‘SAGES Manual of Groin Pain’.
Bu derin ve karmaşık konuda, nasıl yaklaşılmalı, hangi adımları takip etmeli, özetleyeceğim:
Hasta öyküsü almak çok önemlidir. Ağrı nerede? Ne zaman başladı? Nasıl başladı? Devamlı ya da aralıklı? Ne daha iyi yapıyor, ne daka kötü yapıyor? Bir yere yayılıyor mu? Şiddeti nedir? Sorularını mutlaka sorun ve not alın!
– Birinci öncelik; fıtık ameliyatının nüks etmiş olma olasılığını dışlayın. En sık görülen neden budur, özellikle ağrı ameliyattan belli bir süre geçtikten sonra (6 ay, 1 yıl gibi) başlarsa. Ayrıntılı bir hasta öyküsü ardından muayene ve kontrastsız Pelvis MR (Valsalva ile) en doğru yaklaşımdır. MR, yamanın çevre dokulardan belirgin bir şekilde ayırt edilmesine yardımcı en iyi görüntüleme yöntemidir. Bazen gözden kaçırılmış bir fıtık da ağrı nedeni olabilir. Özellikle kadınlarda bu sık karşılaşılan bir durumdur.
– Nöropatik ağrı olasılığını dışlayın. Bu her zaman ağrının nedeni değildir; bu yüzden iyi bir değerlendirme yapmadan hastaları Ağrı Uzmanına göndermeyin. Hastanın öyküsü çok faydalı bilgiler verir: Bu dermatomal bir problem midir? Bunu ortaya koymak için Ağrı Haritalaması Testini öğrenin ve uygulayın. Dermatomal problemde tanı amaçlı lokal bloklar çok faydalı olabilir. Ağrının şiddeti nedir? VAS derecelendirmesi ile şiddetini belirleyin. Ortanın üzeri ve şiddetli VAS skorları nöropatik ağrı düşündürür. Yanma, aşırı duyarlılık var mı? Pelvis MR incelemesi, başka nedenleri dışlamaya yardımcı olabilir. Bazen yamadaki bir katlanma, nöropatik ağrının nedeni olabilir.
– Yama ile ilgili olabilecek sorunları dışlayın. Bunlar meşoma, yama katlanması, yama erozyonu, yamanın sinirleri sıkıştırmasıdır. Bunlar hemen hemen daima fıtık ameliyatından sonra erken dönemde ortaya çıkar. Örneğin, yama yıllar sonra aniden katlanmayacaktır. Ağrı genellikle bu hastalarda duruşa bağlıdır. Yani; oturmak, eğilmek acı verir; ayakta durmak daha rahat olabilir. Hasta öyküsü, muayene ve Pelvis MR, yardımcı olabilir.
– Son olarak bir enfeksiyon olasılığını dışlayın. Bu genellikle kolay anlaşılır ve ayrıca kasık ağrısının en nadir nedenlerindendir. Genellikle ameliyat sonrası erken (günler ile haftalar arası) veya çok geç (yıllar) sonra ortaya çıkabilir. Görüntüleme yöntemi ile incelemek gerekir. Yama enfeksiyonu ile ilgili yazdığım blog yazımı okuyun!
– Başka nedenlerden ötürü de kasık ağrısı görülmektedir ve bunlar kasık fıtığı ameliyatı sonrası eklenmiş olabilir. Bunları da göz önünde bulundurmak gerekebilir. Bunların bir listesini blog yazımda bulabilirsiniz!
Bu yazımı destekleyici blog yazım ilginizi çekebilir: