Her zaman söylerim; ameliyat ameliyattan önce başlar. Bu konuda daha önce blog yazısı da yazdım! Şimdi bu yazıma benzer daha pratik bilgiler aktaracağım. Yazımın temelini aldığım orjinal yazının kaynağını bulamadım, notlar almıştım. O notlardan yazıyorum.
- Olabildiğinin en iyisi ol! Ameliyatınızdan önce olabileceğiniz en iyi sağlık durumunda olmak önemlidir. Düzenli egzersiz yapmıyorsanız, yürüyüş, esneme egzersizleri ve yoga yapmayı düşünün. Bu uygulamalar gövde, kol ve bacak gücünüzü geliştirir; böylece ameliyat sonrası hastanede ve eve döndüğünüzde daha kolay hareket edersiniz. Yeterli dinlenmek ve iyi beslenmek, ameliyattan sonra iyileşmenizi kolaylaştırır.
- Ameliyatınız hakkında bilgi edinin! Neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmek işin yarısıdır. İnternetten ya da güncel espri ile Dr. Google’dan değil, güvenilir kaynaklardan sonuçları ve riskleri öğrenin. Hekiminiz size ihtiyacınız olan bilgileri sağlayacaktır. Aklınıza geleni not alıp, hekiminiz ile görüşmede hepsini sorun. Önemli olan mümkün olduğunca doğru bilgi elde etmektir. Bilinmeyenin yarattığı endişe ve korku, kesinlikle stres durumuna yol açar.
- Çekinmeden konuşun! Endişelerinizi, ameliyat süreci boyunca hekiminizle veya tıbbi ekibinizle konuşmak, ameliyatın başarısını etkiler. Endişelerden bahsetmek ameliyattan önce sizi sakinleştirebilir. Ameliyat hakkında her şeyi öğrenmiş olsanız bile, ameliyat öncesi ya da ameliyat sonrası derlenme odasına hiç gitmediyseniz, ne bekleyeceğinizi bilmek önemlidir. Sizi tedavi eden sağlık ekibinin her adımda size yol göstermesini sağlayın. Derlenme odası, ameliyattan hemen sonra hastaları odalarına almadan önce bir süre tuttuğumuz bölümdür.
- Anestezi hakkında bilgi edinin! Genel anestezi yanında, bölgesel ya da lokal anestezi seçeneklerini danışın, bilgilenin. Cerrahınız veya anestezi uzmanınız ayrıntıları açıklamaktan mutluluk duyacaktır. Yapmanız gereken tek şey sormak.
- Diyetinizi sorun! Ameliyatınızı planladıktan sonra, ameliyatın hemen ardından diyetinizin değişmesi gerekip gerekmediğini sorun. Bazı ameliyatlar açlık veya bağırsak hazırlığı gerektirirken, bazıları gerektirmez. Cerrahınız, belirli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmanızı söyleyebilir, böylece daha çabuk iyileşirsiniz.
- Ameliyattan sonra ne olacağını bilmek! Bazı ameliyatlardan sonra o gün evinize gidersiniz, bazılarından sonra ise 2-3 hafta kalabilir, ek rehabilitasyon sürecine tabi tutulabilirsiniz. Ne kadar acı çekeceğinizi, ne tür ilaçların en çok yardımcı olacağını, düzenli fiziksel aktiviteye ne zaman geri dönebileceğinizi, çalışma ortamına nasıl geri döneceğinizi ve ameliyat sonrası refakatçi ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin.
- Gevşeme tekniklerini uygulayın! Ameliyattan önce olduğu gibi, ameliyat sonrası da gevşeme egzersizleri, yoga yapın. Yoga, insanların ameliyata hazırlanmakta olduğu gibi; korkular, hayal kırıklıkları ve zorluklarla yüzleşmek için içsel bir güce erişmesine yardımcı olur. Bu tekniklere hakim olmak için bir spor salonuna gitmenize gerek yoktur; nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon teknikleri ile ilgili eğitici videolara YouTube’da kolayca bulabilirsiniz.
- İlaçlarınızı öğrenin! Ameliyattan hemen sonra ne tür ilaçlara ihtiyacınız olacağını bilmenin stresinizi hafifletebilir. Daha sonra hangi ilaçlara ihtiyaç duyacağınıza ve reçetelerini sormayı unutmayın.
- Evinizi hazırlayın! Eve döndüğünüzde yemek hazırlamak veya diğer ihtiyaçlarınız için bir yakınınızdan yardım almanız gerekebilir. Eviniz için iyileşme döneminde özel ekipmanlara ihtiyacınız olacak mı? Sağlık ekibinizden bunları öğrenin.
- Hastanede ihtiyacınız olanlar için çanta yapın! Geceleri hastanelerin oldukça sessiz ve yalnız olduğuna tanıklık edebilirsiniz. Kitabınızı, telefonunuzu veya tabletinizi, şarj cihazlarını getirmeyi unutmayın. Teknoloji, yalnız olduğunuzda sohbet etmek için uyanık olabilecek sevdiklerinizle bağlantıda olmanızı sağlayabilir.
Başarılı bir ameliyat, iyi hazırlık gerektirir!