Fıtık ameliyatı sonrası nüks (Yineleme, Tekrarlama) görülebilir. Fıtık cerrahisinin en önemli komplikasyonudur. Fıtık onarımında 100% başarı söz konusu değildir. Ancak hedef ona yaklaşmaktır. Örneğin kasık fıtığı için; fıtık cerrahisi ustası, Los Angeles’daki dünyaca meşhur Lichtenstein Amid Fıtık Kliniği’nin başkanı Dr. David Chen, hedefin 0,5% olduğunu söyler. Yine diğer önemli bir komplikasyon olan kasık fıtığı ameliyatı sonrası kronik ağrı için ise hedefin 1% altında olması gerektiğini ifade ediyor. Peki nüksler için dünya ortalamaları nasıl? Kabaca 10% evet malesef öyle. Bu kabul edilebilir bir oran değil!
Ne yapmalıdan önce kısaca nedenlerine değinmek istiyorum: Birincil olarak teknik nedenlerden kaynaklı ve bunlar cerraha bağlı. Cerrahın fıtık ameliyatlarındaki deneyimi, günlük pratiğinde fıtık ameliyatlarını sık yapıyor olması, fıtık cerrahisine ilgisi ve gelişmeleri takip ederek kendilerini yenileme becerisi çok önemlidir. Anatomiyi bilmek çok önemlidir. Çünkü fıtık cerrahisinde anatomi herşeydir! Dokuları iyi tanımak, ameliyat sahasını doğru ortaya koymak, sinirlere dikkatli davranmak, uygun boyutta ve kalitede bir yama koymak, yamayı düzgün sermek ve dikişler ya da zımba, doku yapıştırıcı gibi materyaller ile yeterli sabitlemek çok önemlidir. Az da olsa hastaya bağlı nedenler sayılır ki başlıcaları bağ dokusu hastalığı, kronik sigara içiciliği, KOAH, kronik kabızlık, kronik prostatizm, obezite, kronik steroid kullanımı sayılabilir. Bu son saydıklarım konusunda A sınıfı kanıt yoktur.
Klinik çalışmalar; fıtık nüsünde ve fıtık ameliyatı sonrası kronik ağrı durumunda, bu konuda uzman kişi/kliniklere gitmenin başarıyı arttırdığını göstermektedir. Böyle bir durumda cerrah tecrübeli değilse hastayı bu konuda uzman kişi/kliniğe yönlendirmelidir. Örneğin ülkemizde en sık yapılan genel cerrahi ameliyatlarının başında kasık fıtıkları gelir ve bunların çoğu (90%) açık teknikler ile yapılır. Avrupa Fıtık Derneği kılavuzları, açık onarım nüks etmiş ise onarımın laparoskopik, eğer laparoskopik onarım nüks ettiyse onarım açık yöntemler ile yapılmasını tavsiye eder. Yukarıdaki oranlardan görüleceği gibi yüksek nüks nedeni ile laparoskopik onarıma ihtiyacı olan önemli bir hasta grubu var. Ancak kasık fıtığı onarımında laparoskopik onarımların cerrahlar tarafından az yapılması nedeni ile bu hastalar tekrar açık yöntemler ile onarılmaya çalışılıyor. O zaman da komplikasyonlar artıyor. Cerrahların laparoskopik onarımlara daha çok eğilmeleri gerekiyor. Önümüzdeki 10 yılda laparoskopik ameliyatların yerini robotik cerrahi platformlar ile yapılan ameliyatlar alacak. Laparoskopi, robotik cerrahiye doğru evriliyor! Yeni yeni robotik cerrahi platformlar kullanıma sunuluyor.
Fıtığınız nüks ettiyse:
– Önceki ameliyat raporunuzu,
– Yapıldı ise görüntüleme raporunuzu (CD var ise onu da),
– Kullanılan yamanın markası ve boyutunu,
– Eğer laparoskopik ameliyat oldunuz ise ve kayıt edildi ise ameliyat videonuzun kopyasını,
Edinin!